#Aktif Dinlemenin Gücü: İletişimde Etkili Dinleme Becerileri
- Öykü Yavuz
- 6 gün önce
- 2 dakikada okunur

Karşınızdaki kişileri gerçekten dinler misiniz? Yoksa ayıp olmasın diye bu konuşmalara sıkılarak katlananlardan mı?
Peki size "Aktif Dinleme" ne demektir ve dinlemenin böylesi ne işe yarar desem?
Gelin bugün size bu becerimizden ve nasıl iştediğinden bahsedeyim ne dersiniz?
Aktif dinleme bir kişiyi ya da belli bir grubu daha iyi anlamak ve konuşma bütünlüğüne daha iyi uyum sağlayabilmek için bilinçli olarak yapılması gereken bir iletişim modelidir. Haliyle bu model katılımcı, paylaşımcı, güdüleyici, empatik ve çözüm odaklı iletişimi de beraberinde getirir. Fakat aktif dinleme diyince aklınıza sadece sözcükleri duymak gelmemeli. Aynı zamanda karşınızdaki kişinin veya kişilerin mimik ve jestleri, sesinin rengi tonu, hatta içinde bulunduğu duygusal durumu bile önemlidir. Yani bir bakıma dinlemenin bütüncül halidir de diyebiliriz.
Aktif dinleme yapabilmek için öncelikle; karşımızdaki kişilere dikkatimizi vermemiz, onları dinlerken göz temasında bulunmamız oldukça önemlidir. Takdir edersiniz ki, biz konuşurken başka yöne bakan, elinde herhangi bir nesneyle oyalanan (ki günümüzde elindeki cep telefonuna bakmadan dinleyemeyen bir sürü kişinin varlığını bizzat biliyorum) bir kişi normal olarak bizi hiç dinlemiyor izlenimi verir. Bu tarz dikkat dağıtıcıların en aza indirgenmesi aktif bir dinleme için oldukça önemlidir. Başka bir bileşende konuşan kişinin sözü kesmeden dinleme sonrasında sorular sorarak söylediklerini daha iyi anlayabilmektir. Sürekli kesilen bir konuşma asıl ilgi merkezinden uzaklaşarak farklı bir hal alabilir öyle değil mi?
Peki, Kendimizde "Aktif Dinleme" becerisinin olup olmadığını nasıl öğrenebiliriz? Bu konuda kendi bulduğum bir yöntem var, gelin sizinle onu baylaşayım.
Diyelim bir arkadaşınızla, ailenizin bir üyesiyle veya yeni tanıştığınız her hangi biriyle konuşurken onun sözlerini ne kadar sıklıkla kestiğinizi tespit edebilirsek bu becerinin bizde olup olmadığını da öğrenebiliriz. Nasıl mı? Diyelim arkadaşınız bir sıkıntısını dile getiriyor ve son 1,5 dakikadır aralıksız konuşuyor. Siz bu geçen süre içerisinde arkadaşınızın sözünü hiç kesmeden dinleyebilirseniz “Aktif Dinleme” konusunda muhteşemsiniz demektir. Bravo 10 puan kazandınız 👏👏 👏Eğer bir kez keserseniz, Aferin 7Puanı hakettiniz👏👏 iki kez araya girdiniz diyelim, Eh işte 5 Puan yinede geçer bir not sayılır 👏 Fakat üç ve daha fazla bir konuşmayı bölerek, kendi görüşlerinizi söylemeye kalkarsanız, maalesef puanınız artık 4 ve daha da aşağı bir puana düşecek anlamına gelir. Yani siz aktif dinleme konusunda pek de başarılı değilsiniz denilebilir.
Birde aynı puanla sistemiyle karşınızdaki kişileri dinlerken çeşitli dikkat dağıtıcılara ne sıklıkla baktığınızı da tespit edebilir ve böylece aktif bir dinleyici olup olmadığınızı daha iyi anlayabilirsiniz.
Oysa öğrenmenin ilk kuralı iyi bir dinleyici olmaktır. Çoğu zaman kendimizi olduğumuzdan daha zeki göstermek isteriz. Ama dinleme becerisi aktif olan biri karşısındaki kişilerinde zeki olduğunu var sayarak hareket eder. Dinleme becerisi için bulduğum bu tespit yönetimini saçma bulmuş olabilirsiniz. Bana kalırsa denemekte fayda var.🤷🏻♂️ Bakalım siz karşınızdaki kişilerin ne kadar zamanda ve kaç kere sözünü kesiyorsunuz?
Ha bu arada aklıma gelmişken konunun bu kısmına hatırlatıcı küçük bir not eklememe izin verin. Aktif dinleme sadece kulaklarımızla yapılan bir eylem değildir. Dinleyici dinlediği kişinin vücut dilini, ses tonunu, mimiklerini ve duygularını da aynı anda takip ederek konuyu daha iyi anlamak için çaba sarfeder.
Aktif dinleme becerisinin bizlere kazandırdığı en önemli özelikler; anlama pratiğimizi geliştirmek, karşılıklı güveni pekiştirmek ve iletişimde daha etkili bir şekilde yer almamızı sağlamaktır.
Peki ya siz Karşınızdaki kisleri gerçekten dinliyor musunuz, yoksa konuşmak için fırsat mı kolluyorsunuz?”
Bu podcast’i de umarım aktif bir şekilde dinlemişsinizdir. Daha iyi anlamanız ve anlaşılmanız dileğiyle sağlıcakla kalın.
Comentarios